Personal Data Protection Act 2010

Personal Data Protection Act 2010

Personal Data Protection Notice for Kumpulan Farmasi Vitacare Sdn Bhd

Kumpulan Farmasi Vitacare Sdn Bhd (hereinafter referred to as Vitacare) respect and is committed to the protection of your personal information and your privacy. This privacy notice explains how we collect and handle your personal informations in accordance to the Personal Data Protection Act 2010.

A. Collection of Personal Data

Your personal data will be/is being collected, used and/or processed by Vitacare for amongst others, the following purposes:-

1.      for registration of a user account with Vitacare VCard Member Programme.

2.      to send you promotional materials, advertisement for marketing purposes;

3.      for administrative purposes and/or updating you on ongoing members’ rewards/promotions;

4.      to be used for internal record keeping.

This personal data is obtained when you register yourself in the Vitacare VCard form as a VCard member. Your personal data will not be shared outside of Vitacare and its controlled subsidiaries and affiliates without your permission.

B. Nature of Personal Information

The personal information that Vitacare may collect directly from you may include:

1.      name, identity card number/passport number, age, gender, date of birth, marital status;

2.      race, ethnic origin, nationality;

3.      contact details including address, email address and phone numbers;

Failure to obtain the above personal information will lead to the following:-

1.      Vitacare will not be able to provide you with updates in relation to Vitacare services and promotions;

2.      Vitacare will not be able to provide you with any notice and/or services in which you have requested.

C. Disclosing Your Personal Information

Vitacare will keep your personal data confidential but you hereby consent and authorise Vitacare to disclose your personal data to the following categories of parties:

1.      any person to whom Vitacare is required to so by law or in response to a competent or government agency;

2.      any related, affiliated and subsidiaries of Vitacare;

3.      Vitacare’s business partners in relation to providing you with Vitacare products and services;

4.      government agencies, statutory authorities and industry regulators as required by law;

5.      Vitacare’s appointed service providers in relation to Vitacare’s loyalty programs, for the purpose of delivery of gift redemption and services (if any).

D. Retention of Personal Data

Vitacare will retain your personal data for the period necessary to fulfill the purposes set out in Clause A hereinabove.

E. Security

Vitacare is committed to protecting the security of your personal information. We endeavour, where practicable, to implement the appropriate administrative and security safeguards and procedures in accordance with the applicable laws and regulations to prevent the unauthorized or unlawful processing of your personal data and the accidental loss or destruction of, or damaged to, your personal data.

F. Access and Correction to Your Personal Data

It is your right as a data subject to have access and to correct your personal data in which you have provided to Vitacare and in this respect, you may;-

1.      check if we hold or use your personal data and request access to your personal data;

2.      request for correction of any of your personal data which is inaccurate, incomplete or not up to date.

3.      request for explanation on the policies and procedures in respect of your personal data provided to Vitacare.

4.      request Vitacare to stop processing your personal data for marketing purposes;

5.      request Vitacare to limit the process of your personal data, including personal data limiting to the persons who may be identified from your personal data;

6.      inform Vitacare on your withdrawal (in full or in part) of your consent given previously to Vitacare subject to any applicable restrictions, contractual conditions and a reasonable duration of time for the withdrawal of consent to be effected.

G. Your Obligation Regarding Your Personal Data

You are responsible for providing accurate, not misleading, complete and up-to-date information to Vitacare about yourself and any other person whose personal information you provide us and updating this personal data as and when it becomes inaccurate, misleading, incomplete and out-of-date by contacting Vitacare.

H. Your Consent

In enjoying benefits of Vitacare’s services, your consent to the collection and use of the personal data by us in the ways described hereinabove (which may change time to time unless and until you inform Vitacare to the contrary.

I. Contact Information

If you have queries or if you wish to be excluded from our database and have the posting of updates to you terminated, please contact Vitacare at 03-7784 3833 from Monday to Friday (9.30 am – 5.30 pm, excluding public holidays) or email us at pdpa@vitacare.com.my

 

Pengakuan Kenyataan Privasi Kami

Dengan menggunakan laman ini, anda mengakui bahawa anda telah mengkaji Dasar-dasar Privasi kami: Notis dan Persetujuan Untuk Penggunaan Data dan bersetuju bahawa kami boleh mengumpul, menggunakan dan memindahkan Data Peribadi dan Data Peribadi Pengguna menurut Dasar Privasi tersebut. Jika anda tidak bersetuju dengan terma-terma ini, anda boleh memilih untuk tidak menggunakan laman kami, dan sila jangan memberi apa-apa Data Peribadi melalui laman ini. Kenyataan Privasi dan Persetujuan ini adalah sebahagian daripada Terma-Terma Penggunaan laman sesawang kami dan ia ditadbirkan oleh dan ditafsirkan mengikut undang-undang Malaysia. Sila ambil perhatian bahawa Kenyataan Privasi dan Persetujuan tidak berkaitan kepada pemberian atau penggunaan Data Peribadi selain melalui Laman ini. Sila baca kesemua Kenyataan Privasi dan Persetujuan dengan berhati-hati. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Pernyataan ini atau mengenai pengumpulan data, penyimpanan dan pengamalan penggunaan kami, sila menghubungi kami seperti dilampirkan di bawah.

 

DATA PERIBADI DAN DASAR PRIVASI

Kumpulan Farmasi Vitacare Sdn Bhd (‘VITACARE’) menghormati data peribadi berhubung dengan hak privasi setiap individu. Data Peribadi dan Dasar Privasi (“DPDP”) ini diolah mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta tersebut”) dan Peraturan-Peraturan Perlindungan Data Peribadi 2013 (“Peraturan tersebut”). Bagi tujuan ini, “Data Peribadi” akan mempunyai maksud sepertimana yang dijelaskan di dalam Akta tersebut.

A. TUJUAN PENGUMPULAN DATA PERIBADI
A1. Apabila anda memberkan Data Peribadi anda kepada VITACARE melalui internet atau sebaliknya, anda telah bersetuju bahawa VITACARE akan mengumpul, menyimpan dan menggunakan Data Peribadi tersebut untuk tujuan yang berikut:-
a.     Menyediakan perkhidmatan untuk anda di bawah mana-mana perniagaan VITACARE;

b.     Memproses permohonan anda di bawah mana-mana program VITACARE;

c.     Pemasaran barangan dan perkhidmatan serta menghantar apa-apa iklan dan/atau bahan promosi kepada anda;

d.     Mengendalikan penyelidikan ke atas barangan baru dan perkhidmatan untuk anda;

e.     Menjalankan prosedur yang hampir sama mengikut undang-undang;

f.      Memaklumkan kepada anda tawaran khas atau produk baru, terkini dan promosi;

g.     Melaksanakan pengiraan statistik dan analisis tingkah laku serta ciri-ciri anda untuk mengukur kepentingan dalam penggunaan pelbagai jenis laman sesawang dan menyediakan maklumat ini kepada para pengiklan dengan maklumat berkenaan beserta bilangan pengguna yang telah terdedah kepada atau klik pada banner mereka;

h.     Membuat pendedahan tersebut sebagaimana yang dikehendaki bagi mana-mana maksud di atas atau oleh undang-undang

A2. Anda selanjutnya bersetuju bahawa VITACARE boleh mendedahkan dan memindahkan Data Peribadi anda (samada di dalam Malaysia atau di luar negara) kepada pihak ketiga (samada di dalam Malaysia atau di luar negara) termasuk tetapi tidak terhad kepada syarikat induk VITACARE, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat yang dikaitkan, berkaitan dan gabungan syarikat-syarikat serta anak-anak syarikat mereka, syarikat-syarikat bersekutu dan syarikat-syarikat di bawah gabungan syarikat mereka, untuk kedua-dua tempatan dan antarabangsa (“kumpulan syarikat”) agen-agen, kontraktor-kontraktor, rakan kongsi, para pengiklan, operator rangkaian, syarikat-syarikat yang berkaitan, mana-mana pihak yang berkuasa untuk mengawal selia atau institusi-institusi kewangan yang berkaitan, mengikut mana-mana yang berkenaan, mana-mana pihak yang bertanggungjawab terhadap kerahsiaan kepada VITACARE, mana-mana syarikat yang berada di dalam kumpulannya, mana-mana pihak yang menjadi rujukan yang mana butirannya telah diberikan oleh anda dan mana-mana pemegang serahhak VITACARE yang sebenar atau yang telah dicadangkan atau penerima pindahan hak VITACARE yang mempunyai hak terhadap anda untuk digunakan, didedah, dipegang, diproses, disimpan atau dipindahkan Data Peribadi tersebut bagi tujuan A1 di sini untuk dan bagi pihak VITACARE.
A3 Sekiranya Data Peribadi yang mencukupi tidak dibekalkan atau tidak memuaskan VITACARE sila ambil perhatian bahawa permohonan atau permintaan anda kepada VITACARE untuk apa-apa tujuan yang dinyatakan di A1 tidak akan diterima.
A4 Mana-mana Data Peribadi yang telah anda kemukakan akan disimpan oleh VITACARE selama tempoh yang perlu bagi tujuan yang dinyatakan di A1 atau dikehendaki untuk memenuhi kehendak undang-undang, perakaunan, keperluan atau melindungi kepentingan VITACARE.
A5 Jika anda dibawah umur lapan belas (18) tahun dan/atau Mahkamah telah melantik seseorang untuk menguruskan hal ehwal anda dan/atau telah diberi kuasa secara bertulis kepada seseorang untuk bertindak bagi pihak anda dan menguruskan hal ehwal anda, sila ambil MAKLUM bahawa PERSETUJUAN daripada ibubapa/penjaga atau mana-mana orang yang dilantik oleh Mahkamah atau orang yang diberi kuasa untuk bertindak bagi pihak anda dan menguruskan hal ehwal anda MESTILAH DIPEROLEH terlebih dahulu sebelum anda mendedahkan apa-apa data peribadi anda kepada VITACARE.

 

B. KERAHSIAAN
B1. Data Peribadi yang dipegang oleh VITACARE akan dirahsiakan mengikut Data Peribadi dan Dasar Privasi menurut mana-mana undang-undang yang terpakai dan berkuatkuasa dari semasa ke semasa.
B2. Sebarang pertanyaan, komen, cadangan atau maklumat selain daripada Data Peribadi yang telah dihantar atau diposkan ke laman sesawang ini, atau mana-mana bahagian daripada laman sesawang ini oleh pelawat akan dianggap diberi secara sukarela kepada VITACARE secara tidak sulit dan bukan hakmiliknya. VITACARE berhak untuk menggunakan, mengeluarkan semula, menghantar, menerbitkan, menyiarkan dan/atau mengeposkan maklumat tersebut di tempat lain secara bebas, termasuk menyerahkan maklumat tersebut kepada mana-mana pihak ketiga contohnya, berkaitan dengan pembangunan, pembuatan, pemasaran produk dan perkhidmatan serta untuk memenuhi keperluan pelanggan.

 

C. KESELAMATAN DATA PERIBADI
Segala usaha yang berpatutan dan langkah-langkah praktikal dibuat untuk memastikan sebarang Data Peribadi yang dipegang oleh VITACARE dikemaskini dan dilindungi daripada sebarang kehilangan, salahguna, pengubahsuaian, capaian yang tidak dibenarkan atau secara tidak sengaja atau pendedahan, pengubahsuaian atau kemusnahan.

 

D. KETEPATAN DATA PERIBADI
Anda bertanggungjawab untuk memastikan semua Data Peribadi anda yang telah diserahkan dan disimpan oleh kami adalah tepat, tidak mengelirukan, telah dikemaskini serta lengkap dari segala aspek. Bagi mengelakkan sebarang keraguan, kami dan/atau kumpulan syarikat dan/atau para pekerjanya atau pegawai yang telah diberi kuasa atau agen-agen tidak akan bertanggungjawab terhadap mana-mana data peribadi anda telah diserahkan kepada kami yang tidak tepat, mengelirukan, tidak lengkap dan tidak dikemaskini.

 

E. PAUTAN
Laman sesawang kami mungkin mengandungi pautan ke laman-laman sesawang lain. Dengan mengaktifkan pautan tersebut, sebagai contoh seperti klik pada banner pengiklan, anda meninggalkan laman sesawang kami dan VITACARE tidak melaksanakan kawalan ke atas mana-mana Data Peribadi atau apa-apa maklumat lain yang anda berikan kepada mana-mana entiti lain selepas anda meninggalkan laman sesawang kami.

 

F. HAK PENGAKSESAN DATA PERIBADI
F1. Di bawah Akta tersebut, anda mempunyai hak akses ke atas Data Peribadi anda yang dipegang oleh VITACARE pada pembayaran kos yang telah ditetapkan dan untuk membuat permohonan pembetulan data peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan, atau tidak dikemaskini.
F2. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Data Peribadi dan Dasar Privasi (“DPDP”) VITACARE atau anda ingin mengakses Data Peribadi anda atau jika anda ingin membuat pembetulan ke atas Data Peribadi anda, atau jika anda ingin menarikbalik kebenaran anda untuk VITACARE memproses Data Peribadi anda bagi tujuan di A1 atau untuk memindahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga yang dinyatakan dalam A2, anda boleh menghantar permintaan anda tersebut secara bertulis seperti di alamat berikut:-
Kumpulan Farmasi Vitacare Sdn Bhd
Lorong Tandang B, Seksyen 51,

46050 Petaling Jaya, Selangor.

Number : 03-77843833
Email: info@vitacare.com.my

VITACARE berhak untuk mengenakan bayaran fi yang berpatutan untuk memproses sebarang permohonan untuk mendapatkan data peribadi anda sahaja.